Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès

Escrit per Carles Folch

En els darrers mesos ha proliferat la publicació de llibres on es descriuen diferents models de vida al món rural, en contraposició al món urbà. En són un exemple: 

Una vida a les muntanyes. La pastora Marina Vilalta, un segle arrelada a la terra, de l’Abraham Orriols; 

La terra dura, de l’Anna Punsoda; 

Ruralisme. La lluita per una vida millor, de la Vanesa Freixa.

Vaques. Històries d’una veterinària rural, de l’Imma Puigcorbé.


Un altre llibre de temàtica del món rural, però centrat en el món del vi, que us recomano és: Converses a peu de vinya. 50 viticultores del Penedès, escrit per la Maria Rosa Ferré Galimany, fotògrafa de Vilafranca del Penedès, que va treballar durant quaranta anys a Caixa Penedès, on va exercir diferents càrrecs de responsabilitat.

Les entrevistes descriuen l’entorn de treball de les 50 dones amb les quals la Maria Rosa ha mantingut llargues converses, a més d’oferir les descripcions d’uns paisatges que fan venir ganes d’anar a veure. 

En el llibre trobareu diversa informació vitícola com és l’ampli ventall de varietats, algunes de curioses, més enllà de les tradicionals xarel·lo, macabeu i parellada.

El destí del raïm és molt divers, i es reparteix entre les Denominacions d’Origen (DO) que hi ha a Catalunya: DO Catalunya, DO Cava, DO Penedès, encara que aquest destí no sempre és el mateix, i depèn de l’any van a parar a una denominació o l'altra.

Moltes ho porten a diferents cellers, i altres elaboren elles el vi per donar valor afegit a la producció, no sense un gran esforç i sacrifici.

En allò en què la majoria d’entrevistades estan d’acord és que el preu que es paga pel raïm és ruïnós.

La gran majoria d’elles han viatjat i s’han format en diferents centres especialitzats en enologia.

M’ha agradat la història familiar que explica de cada entrevistada. Això m’ha portat a descobrir la proximitat familiar amb una de les entrevistades i els records de la visita a casa seva quan era petit. Després de més gran vaig tenir l’ocasió de fer una visita professional per la seva activitat de planterista de vinya. Potser també vosaltres hi trobareu aquesta relació familiar o d’amistat amb alguna d’aquestes dones.

El llibre són 564 pàgines ben escrites, ben estructurades, de lectura agradable, on es reconeix el gran esforç, la passió i la dedicació que la Maria Rosa ha dedicat per fer-lo.

Una recomanació final: aquest llibre s’ha de llegir amb el buscador de Google al costat, per situar les 50 converses amb les viticultores que fa la Maria Rosa. I també per obtenir informació de les empreses on treballen o dirigeixen aquestes 50 dones excepcionals.

Foto de grup de les 50 viticultores + l'autora.

Nota: En aquest excel trobareu enllaços dels cellers, iniciatives de turismes i altres productes, que es citen al llibre.


El meu agraïment a l'autora del llibre, Maria Rosa Ferré, per la cessió de les fotografies d'aquest article.

Comentaris