Les papallones (II)

 Escrit per Joan-Ignasi Elias

Continuem amb la relació del món artístic amb les papallones.


LITERATURA

Les referències a les papallones en la narrativa són incomptables, així com en la poesia i la lírica. Apareixen referències en textos de la Bíblia, en obres de Shakespeare o en infinitat de publicacions literàries modernes. Vegem-ne algunes:

La papallona és una novel·la de l'escriptor Narcís Oller, escrita el 1882. En la novel·la, s'hi plasmen els anys previs a la revolució de 1868 a Barcelona. L'obra inaugura el corrent naturalista en la literatura catalana, tot analitzant el procés d'enamorament de la seva protagonista, Toneta, una modista de caràcter angelical, amb el Lluís, un estudiant de dret del Ripollès, i contraposant el seu amor amb el del matrimoni Castellfort. Els ambients en què es desenvolupa la història cobreixen un ampli ventall social de l'època: el barri històric i la Boqueria, la Barcelona industrial, burgesa i culta, i la novel·la també mostra la precarietat en què vivia la classe obrera d'aquell temps. 

La casa de les papallones, de Teresa Solana.

Al jardí duna antic casalot okupat del barri barceloní de Vallcarca ha aparegut el cadàver d’una noia. La sots-inspectora dels Mossos d’Esquadra Norma Forester rep una trucada incòmoda perquè hi vagi de seguida. La investigació porta la Norma a submergir-se en l’entorn de la víctima: les empreses on va treballar, el marit, la seva millor amiga... La crisi, que ho amara tot, ha convertit un món quotidià en un caldo de cultiu de possibles delictes, on el bé i el mal no es destrien del tot. Però el cas és més delicat del que sembla, i tenint-hi una filla implicada, la Norma faria bé de no barrejar-s’hi. I mentrestant, un accident a l’aeroport del Prat amb centenars de morts fa que no pugui comptar amb el seu marit Octavi, que és metge forense i que inesperadament es retroba una antiga amant que li complicarà la vida.


L’Escafandre i la papallona, de Jean-Dominique Bauby.

Bauby té 43 anys i és el redactor en cap de la famosa revista francesa de moda Elle. El 18 de desembre de 1995 pateix un infart cerebral que el deixa en un coma profund, i quan es desperta, gairebé vint dies més tard, descobreix que està totalment paralitzat: no pot parlar, moure's, menjar ni respirar. Només un ull -l'esquerre- manté un funcionament normal i controlat; aquest ull es converteix, doncs, en l'únic lligam del malalt amb el món, amb els altres i amb la vida mateixa.

Durant la recuperació, Jean-Dominique inventa un curiós alfabet: mitjançant aclucades d'ull dicta lletres, paraules, frases, pàgines senceres... fins a arribar a escriure aquest llibre. Aquest és l'únic mitjà amb què compta per sortir de la presó que representa el seu cos (l'escafandre) i li permet de volar sense límits en el regne de la llibertat (la papallona).


Se’n va fer una pel·lícula francoamericana amb el mateix títol, del director Julian Schnabel, adaptada del llibre de Bauby. Es va estrenar als cinemes el 2007. Ha guanyat múltiples premis arreu del món, especialment per al director Julian Schnabel (Festival de Cannes 2007, Globus d'Or 2008) i l'actor principal Mathieu Amalric (César al millor actor 2008). També va rebre el Globus d'Or 2008 a la millor pel·lícula en llengua estrangera.

Podeu veure’n un tràiler 


PINTURA

Retrat amb papallones - Frida Kalo

Les filles del pintor perseguint papallones – Thomas Gainsborough / National Gallery

La donzella descansant entre papallones -  Takahiro Hirabayashi

El caçador de papallones - Carl Spitzweg / Museu Wiesbaden

CINEMA




La lengua de las mariposas
és una pel·lícula espanyola de 1999 dirigida per José Luis Cuerda i amb guió de Rafael Azcona (Goya al millor guió adaptat). Interpretada, entre d’altres, per Fernando Fernán Gómez, Manuel Lozano i Uxía Blanco. 


Es tracta d'una adaptació cinematogràfica de tres contes escrits per Manuel Rivas: ‘La llengua de les papallone’s, ‘Un saxo a la boira’ i ‘Carmiña’, que conformen una col·lecció de relats gallecs titulats “¿Qué me queres, amor?”. En la pel·lícula, es recorren els darrers dies de la república d'Azaña i els primers de la Guerra Civil a través de la mirada d'un nen i dels habitants d’un petit poble a Galícia.

El 1936, el Sr. Gregorio ensenya a Moncho, amb dedicació i paciència, tota la seva saviesa quant als coneixements, la literatura, la naturalesa i fins i tot les dones. Però el rerefons de l'amenaça política subsistirà sempre, especialment quan el senyor Gregorio és atacat per ser considerat un enemic del règim feixista. Així s'anirà obrint entre aquests dos amics una escletxa, portada per la força del context que els envolta.

Podeu recuperar-la aquí https://www.youtube.com/watch?v=-bZOSc7QCsM

Le Papillon

Dirección i Guió: Philippe Muyl. Repartiment: Michel Serrault, Claire Bouanich, Nade Dieu.

En Julien és un apassionat de la natura a qui encanta col·leccionar papallones. Un dia arriba al veïnat una dona anomenada Isabelle amb la seva filla, Elsa. Totes dues s'hi han mudat i la petita de vuit anys passa molt de temps sola, ja que la seva mare està molt embolicada per motius de la feina. Elsa troba a Julien un amic i li sembla fascinant el seu amor per les papallones, tant és així que un dia en què Elsa estava sola decideix acompanyar l'home a buscar un curiós exemplar de papallona que només viu durant 72 hores. 


El problema és que la nena no diu res a l'explorador i s'amaga al cotxe. Quan Isabelle no la veu a casa, en denuncia la desaparició i Julien es converteix en principal sospitós.

Tràiler oficial: https://youtu.be/pZkyT-kNUxk


The Butterfly Effect (“L’efecte papallona”) 

És una pel·lícula escrita i dirigida per l'Eric Bress en col·laboració amb el J. Mackye Gruber. Estrenada el 2004, la pel·lícula està protagonitzada per l'Ashton Kutcher, en el paper principal, i l'Amy Smart. El títol és una referència a l'anomenat ‘efecte papallona’, basat en el fet que qualsevol tipus de petita variació pot acabar generant un efecte considerablement gran.



La pel·lícula va produir dues seqüeles: The Butterfly Effect 2 (2006) i The Butterfly Effect 3: Revelations (2009), que van ser tretes directament per a DVD.



La trama gira entorn de l'Evan Treborn, un estudiant de psicologia que un dia descobreix que llegint els diaris que ell mateix va escriure d'adolescent, per recomanació del seu psiquiatre, pot tornar al passat i canviar les coses.



I fins aquí el recorregut pel món de les papallones. Només n’hem fet un tast, és clar, perquè és vastíssim i molt rellevant...





Comentaris