Breus 31 – Pagesia amb data de caducitat


Fa uns dies, en Josep Montasell va enviar el seu BREUS 31 - Pagesia amb data de caducitat on es pregunta si l’any 2060 tindrem una Catalunya sense explotacions pageses.

A partir de la pel·lícula “Alcarràs”, en Josep Montasell reflexiona sobre una realitat que les estadístiques, almenys les dades oficials posen n'evidencia, que és la pèrdua progressiva i constant de la pagesia professional.

I concreta per a la reflexió, aquestes preguntes:

La pel·lícula “Alcarràs” hauria de ser una excusa més per portar-nos a reflexionar a fons sobre tot allò que la societat espera de l’agricultura pagesa i que pensa fer, de manera efectiva i no declarativa, la classe política, més enllà del que ja s’ha fet i que no ha tingut massa èxits, a no ser retardar –en alguns casos- la seva desaparició o a fomentar les empreses jurídiques en detriment de les físiques. 

És necessari respondre preguntes com: 

Quines són les causes de la pèrdua constant d’actius agraris? 

Té perspectives de solució? 

Com incorporar nova pagesia i arrelar-la a la terra per tal que sigui conreada, i que no abandoni l’experiència més enllà dels cinc o set anys? 

Cal incrementar la superfície de producció d’hortalisses i reduir la de vinya? 

És necessari incrementar la ramaderia extensiva? 

Té sentit augmentar la cabana de porcs? 

Què cal fer perquè l’accés a la terra per a la incorporació de joves nouvinguts, sigui una realitat? 

Com agilitzar i reduir els processos derivats de les exigències de la “burocràcia”? 

i moltes preguntes més.

Al document trobareu referències a l’Agenda Rural de Catalunya i dades de l’evolució del nombre d’explotacions agràries de Catalunya.

Tot i tractar-se d’un BREUS, és un document llarg i complet, que ajuda a reflexionar sobre la realitat del futur de la pagesia de Catalunya: té data de caducitat?


Comentaris