La ramaderia (II)

 Escrit per Joan-Ignasi Elias

Continuem amb el recorregut ramader per l’art, amb la Pintura, en què hi trobem uns bons exemples:

Dora i el Minotaure – Pablo Picasso. Museu Picasso, París.

A Shorthorn Cow – Henry Stafford.  Towneley Hall Art Gallery & Museum, Burnley (GB)

La Cursa de cavalls – Edgar Degas. Musée d’Orsay, París.

Hipòcrates visitant Demòcrit  - Nicolaes Moeyaert . Mauritshuis, La Haia.

El Bon Pastor – Bartolomé Esteban Murillo. Museo del Prado, Madrid.

El Ramat - Franz Marc. Pinakothek der Moderne, Munic.

La Vaca groga – Franz Marc. Guggeheim Museum, Nova York.

Cinema

En aquest àmbit, també hi ha força mostres. Començarem per les abelles i per la pel·lícula El espíritu de la colmena (Conxa d’Or del Festival de Sant Sebastià, 1973), dirigida per Víctor Erice, amb Ana Torrent, Fernando Fernán Gómez, Isabel Tellería, Laly Soldevila i Teresa Gimpera.  


En un petit poble de Castella, en plena postguerra a mitjan anys quaranta, Isabel i Ana, dues germanes de vuit i sis anys, respectivament, veuen un diumenge la pel·lícula "El Doctor Frankenstein". A la petita, la visió del film li causa tal impressió que no deixa de fer preguntes a la seva germana gran, que li assegura que el monstre és viu i s'amaga a prop del poble.


La fascinació d'Ana per a aquesta història no fa més que augmentar quan Isabel li parla d'una cabana de pastor abandonada, on afirma que viu el monstre de Frankenstein. Ana torna diverses vegades sola a la cabana de pastor per buscar-lo, però no troba res més que un rastre.


Seguirem amb els camèlids, concretament amb el camell, amb un film ja clàssic com Lawrence d’Aràbia. És una pel·lícula britànica de drama històric i èpic, del 1962, basada en la vida de T. E. Lawrence i el seu llibre Els set pilars de la saviesa, de 1926. Va ser dirigida per David Lean i està protagonitzada per Peter O'Toole com a Lawrence i Alec Guinness interpretant el príncep Faisal. La interpreten també Jack Hawkins, Anthony Quinn, Omar Sharif, Anthony Quayle, Claude Rains, Arthur Kennedy i José Ferrer. La música és de Maurice Jarre.

La pel·lícula, una producció britànica amb distribució nord-americana, representa les experiències de Lawrence a les províncies de l'Imperi Otomà de Hejaz i la Gran Síria durant la Primera Guerra Mundial, en particular els seus atacs a Aqaba i Damasc i la seva participació al Consell Nacional Àrab. Entre els seus temes s’inclouen les lluites emocionals de Lawrence amb la violència personal inherent a la guerra, la seva pròpia identitat i la seva fidelitat dividida entre la seva Gran Bretanya natal amb el seu exèrcit i els seus camarades recentment trobats dins de les tribus del desert àrab. 

Entre els molts premis rebuts (Oscar, Globus d’Or, Bafta), té 7 Oscar, entre ells el de la millor pel·lícula i el millor director. 

Com a anècdota, s’explica que O'Toole no estava acostumat a muntar en camells i va trobar la sella incòmoda. Durant un descans en el rodatge, va comprar un tros de goma espuma en un mercat i el va afegir a la seva sella. Molts dels extres van copiar la idea i es poden veure fulls d'escuma a moltes selles de cavall i de camell. Els beduïns van sobrenomenar O'Toole "Ab al-'Isfanjah" ( أب الإسفنجة ), que significa "Pare de l'Esponja". Durant el rodatge de l'escena d'Aqaba, O'Toole gairebé va morir quan va caure del seu camell, però afortunadament es va situar sobre d’ell, evitant que els cavalls dels extres el trepitgessin. Casualment, un contratemps molt similar va tenir l'autèntic Lawrence a la batalla d'Abu El Lissal el 1917.

Pel que fa als èquids, parlarem de dues pel·lícules. La primera és L’home que xiuxiuejava als cavalls (The Horse Whisperer), que és una pel·lícula estatunidenca de 1998, dirigida i protagonitzada per Robert Redford, interpetada també per Kristin Scott Thomas, Sam Neill, Dianne Wiest i Scarlett Johansson.

Narra la vida d'un xiuxiuejador de cavalls, Tom Booker (Buck), i la directora d'una revista (Kristin Scott Thomas), que pateixen un amor impossible. Està basada en la novel·la homònima de Nicholas Evans, escrita el 1995, que explica com després d’un accident que li va costar la vida a la seva millor amiga i traumatitzat el seu cavall, una noia, amputada d'una cama, perd a poc a poc el gust de la vida i viu en reclusió, renunciant a lluitar contra la seva invalidesa. La mare de l'adolescent de tretze anys decideix reaccionar i se'n va cercar un ensinistrador de cavalls per curar l'animal i de pas la noia. La seva cerca li farà travessar l’estat de Montana per trobar el misteriós «home que xiuxiueja a l'orella dels cavalls».

 S’explica que un xiuxiuejador existeix realment i que és un ensinistrador de cavalls que utilitza mètodes basats en la comprensió de la naturalesa, de les necessitats i de les ganes del cavall. El terme va ser estat inventat el segle XIX per Daniel Sullivan, «the Irish Whisperer», irlandès que va treballar a guarir cavalls accidentats o maltractats. El xiuxiuejador és una persona que posa en pràctica directament sobre els cavalls mètodes d'equitació suaus, sovint inspirats en els treballs dels etòlegs o de la seva pròpia observació personal; no és un científic.



Tahaan 

Aquesta road movie índia del 2008, dirigida per Santosh Sivan i interpetada per Victor Banerjee, Purav Bhandare, Rahul Bose, Ankush Dubey, Rasika Dugal, Rahul Khanna, Anupam Kher, Fatima Sana Shaikh, narra la particular lluita de l'infant Tahaan, que viu amb el seu avi , la seva mare i la seva germana gran a la vall del Caixmir. La família viu amb l'ardent esperança que el pare de l'infant, que ha estat desaparegut durant més de tres anys, torni a casa.


La mort de l'avi els empeny a la crisi financera, de manera que l'usurer local i gestor s'emporta els actius de la família incloent-hi la mascota ruc Birbal de Tahaan, en lloc d'un préstec no remunerat. Mentre que la resta de la família té per objecte tirar endavant de la crisi, Tahaan està decidit a portar de tornada a casa a Birbal.



I acabarem el recorregut amb el porcí. Babe, el porquet valent, que és una pel·lícula australiana de 1995, dirigida per Chris Noonan. 

Explica la història d’un porquet anomenat Babe, que un agricultor autoanomenat Hoggett, una mica ingenu, el guanya en un joc per una suma molt baixa, perquè aquest porquet no era prou gras per vendre’l. Però un dia, el porquet s'adona de la sort que té. Decideix portar a terme tasques essencials a la granja, i està segur que ningú no se'l menjarà. Després de tots els seus esforços, Babe es converteix en el primer porc pastor.

Oscar als millors efectes visuals (1996) i diverses nominacions. Interpretada per James Cromwell, Magda Szubanski, Zoe Burton, Brittany Byrnes i Wade Hayward ; amb les veus de Roscoe Lee Browne (narrador) i de Christine Cavanaugh (Babe).

Podeu veure’n un tràiler







Comentaris