Les entrevistes d’Antoni Monner sobre el despoblament rural

Escrit per Carles Folch i Castell

Molts estarem d’acord que el tema del despoblament rural ve de lluny i que el llibre “La España vacía: viaje por un país que nunca fue”, de Sergio del Molino, el va posar a primera línia dels mitjans de comunicació generalistes quan es va publicar l’any 2016. 

Recentment, l’historiador i cronista de Gandesa, Anton Monner, ha escrit el llibre El despoblament rural, un recull de quaranta-quatre entrevistes i catorze articles en què s’exposen, des de diferents punts de vista, les causes, les conseqüències de la pèrdua de població a la Terra Alta i de les comarques del seu entorn, i quins són els reptes per superar aquesta davallada del nombre d’habitants en aquesta zona de Catalunya.

Val a dir que l’Anton Monner, com a bon coneixedor i estudiós del territori, ha fet una bona tria d’entrevistats. Les quaranta-quatre entrevistes les ha fet a personalitats diverses i molt significatives, com ara el president Torra, la consellera Jordà, i també a alcaldes, empresaris, periodistes, professors, pagesos, etc. amb vincle professional al territori, i que tenen opinió pròpia sobre el tema.

L’opinió generalitzada sobre el despoblament és que estem davant un problema complex que requereix la implicació de totes les administracions, amb diferents fronts de lluita: assegurar la qualitat de vida dels habitants de la zona, incentivar els emprenedors locals, evitar la marxa dels joves, recuperar l’explotació de finques abandonades i aprofitar els valors del propi territori, que són molts.

Voldria destacar algunes de les idees sobre el problema del despoblament que n’Antoni Monner ha recollit al llarg de les entrevistes i dels seus articles:

“Cal creure en els valors que la comarca pot oferir: productes locals (vi, oli, cosmètica derivada, ramaderia i petites formatgeries)”, Joan Àngel Lliberia, director gerent del Celler Edetària.

“El despoblament, l’evitarem  incorporant persones de fora del territori i del sector, i per això és clau crear condicions de vida, tant econòmica com social, el màxim de semblants a les de l’entorn urbà", Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural, Generalitat de Catalunya.

“Hem intentat que tota la inversió del nostre projecte repercuteixi al territori, que es quedi a casa”, Núria Altès, propietària del Celler Herència Altès.

“Facilitar les comunicacions i l’habitatge. La política de fre de la despoblació ha de ser supralocal, de fet, ha de ser una política de país”, Juan Antonio Duro, economista, catedràtic d’economia de la URV.

“Vam endegar la recuperació de finques abandonades per tornar-les a treballar. Als pagesos que les volen treballar mitjançant ajuts arribats d’Europa i del Ministerio, i gestionats per la Unió, els podem concedir ajudes fins al 60% del cost de condicionament, instal·lació de reg i la plantació de fruits secs”, Josep Pere Colat, president de la DOP Oli Terra Alta i president d’Unió NUTS. 

“Els diners recaptats pels ajuntaments per les ubicacions de molins, s’han de destinar a crear activitat productiva i econòmica, no a confeti, focs artificials o orquestres de festa major”, Josep Garriga, periodista.

“Hem de donar a conèixer al país i a l’estat les problemàtiques de les Terres de l’Ebre. Tenim molt de futur, però ens ho hem de creure”, Josep Baubí, periodista.

“Actualment, el nostre centre logístic el tenim a Gandesa i l’equip que hi treballa és de la zona i pobles del voltant i és per això que estem satisfets de ser un referent comercial i potenciador de moviment econòmic de la comarca”, Elena Herrera, directora de marca de Freshly Cosmetics.

“El turisme com a motor econòmic”, Joaquim Ferràs.

“Potenciar els valors intrínsecs del món rural: estil de vida, natura, paisatge. Establir estratègies supramunicipals”, Joan Alberich.

“A la Terra Alta el sector del vi ha crescut en els darrers anys i s’ha creat riquesa. Binomi Garnatxa - Terra Alta”, Joan Arrufí.

“La figura del promotor econòmic, clau a la Granadella per aconseguir totes les ajudes possibles (Europa, Estat i altres)”, Carles Gibert.

“El projecte Odisseu vol incentivar i facilitat el retorn de joves als territoris rural d’origen o d’acollida, mitjançant l’arrelament laboral. Desenvolupa eines pràctiques per a connectar el col·lectiu jove amb les empreses ubicades en municipis rurals”, Mireia Font, gerent del projecte Odisseu.

“Tothom, visqui on visqui, ha de tenir les mateixes oportunitats”, Molt Honorable President Quim Torra.

Cada dia es necessita menys mà d’obra a l’agricultura i la ramaderia. Les màquines han reduït la càrrega de treball. Això és un hàndicap a l’hora de fixar la població al territori si ens pensem que ho hem de fer amb agricultura i ramaderia. Una manera és fer que l’economia depengui menys de l’agricultura i més del sector industrial i del sector serveis. 

Poder treballar a distància pot fer que la millor qualitat de vida serveixi per fixar població al territori. La qualitat de vida, però, no només són emocions, sinó serveis.

Recomano la lectura del llibre El desenvolupament rural d’Antoni Monner per conèixer de més a prop la realitat del problema del despoblament.

El llibre, el podeu comprar en línia a: Llibreria Foster & Wallace, de Vic:

Ha editat el llibre: Experiment gràfic, de Gandesa



Comentaris