El Grup de Pagesos Actius de Mont-roig del Camp (SEGE),1968-1974

Un llibre que explica una part de la revolució cultural-agrària a la Catalunya de finals de la dictadura

Escrit  per Joan Gamundi i Vilà.

El primer grup d’agricultors, amb formació contínua, que es va crear a l’Estat en plena dictadura va promoure de manera il·legal un canvi de model de la formació agrària no reglada. Per això, l’impulsor d’aquesta “revolució cultural agrària” del sistema establert n’ha volgut deixar constància en un llibre i ell mateix ens en fa un breu tast d’aquesta experiència de coneixement que reforça la història de l’agronomia de Catalunya. Aquesta vegada feta amb molta vocació i l’entrega i, això sí, amb uns recursos molt limitats.  

Ens hem de situar a l’any 1968. El Servei d’Extensió Agrària (SEA) desenvolupava un curset agrari a la localitat de Mont-roig del Camp, al Baix Camp. Al finalitzar el curs, els assistents van reclamar que aquells ensenyaments havien quedat curts. El SEA de Reus els va proposar fer formació contínua durant uns quants anys. S’hi van apuntar 22 agricultors que al llarg d’aquests anys van fer canvis profunds a les seves produccions, passant d’un monocultiu com la patata primerenca i el moresc a fruiters, horticultura i jardineria, gestió d’explotacions, compres en comú, etc. Per fer aquesta evolució van emprendre una sèrie d’activitats formatives com: camps en comú d’experimentació aplicada, cursets i xerrades formatives, anàlisis nematològics al local de la cooperativa, viatges d’estudi al Maresme, Navarra, Delta de l’Ebre, Cullera, Girona, Andalusia, però els més importants a França, a la zona de la Catalunya Nord. Dos viatges que els van omplir d’informació tècnica, social, sindical i estructural. Fent una bona convivència amb els grups CETA (Centre Technique Agricole).

Però, deixant a banda els milers d’hores que van estar formant-se, jo distingiria diverses coses. En un principi era un grup il·legal. En una assemblea dels caps d’oficina d’Extensió Agrària de Catalunya i Balears, Joan Gamundi i Vilà va presentar la seva ponència vers la creació d’aquest grup i una mica més tard el d’Alforja. Un sub-director general del Ministerio li va dir que eren il·legals i els col·loqués dintre les cooperatives. Vist això, les Agències d’Extensió del nostre país van fomentar la creació d’aquests grups, que naixien com bolets. El Ministerio va reaccionar i a l’any 1970 va regular-los anomenant-los SEGES (Seminarios de Extensión en la Gestión de las Explotaciones). L’any 1980 ja se n’havien creat 113 grups, i a l’Estat prop de 1.200.

Segons l’exministre d’Agricultura, Carlos Romero Herrera, que havia visitat aquests grups quan era tècnic del SEA, incloent-hi els de Valls, Ulldecona i Vilafranca del Penedès, aquesta metodologia de treball també la van adquirir els grups de tècnics sud-americans que visitaven l’agricultura espanyola per aquells temps.

El grup de Mont-roig del Camp va significar un important canvi en la metodologia de treball del propi Servei d’Extensió Agrària a tot l’Estat. 

Tot això ho ha recopilat en un llibre que ha editat Ganzell Edicions de Tarragona el nostre company en Joan Gamundi i Vilà, pèrit agrícola, amb profusió de fotografies, documents i articles.  Es va fer la presentació del llibre a Mont-roig del Camp, el proppassat 24 de juliol d’aquest any.


Podeu comprar on line el llibre en qualsevol d’aquestes llibreries:

La Capona Llibreria: https://www.llibrerialacapona.cat/ca/llibres/9788412114638-grup-de-pagesos-actius-de-mont-roig-del-camp-sege-1968-1974-el/

Llibreria Adserà: https://www.adsera.com/products/375224-el-grup-de-pagesos-actius-de-mont-roig-del-camp-sege-1968-1974.html



Comentaris