El Pacte Verd Europeu

Una eina o una oportunitat? Aquesta vegada va en serio?

Escrit per Ricard Estrada i Arimon

Alguna cosa es mou a l’Europa de la Unió Europea per a posar remei a l’escalfament global, si més no aquesta és la intenció, però què és i de què tracta això del Pacte Verd Europeu? En anglès en diuen el European Green Deal.


La presidenta de la Comissió Europea la senyora Ursula von der Leyen, nascuda a Bèlgica, metgessa i política alemanya, luterana i conservadora ho explica d'acord amb el discurs econòmic clàssic i diu: “... és la nostra estratègia de creixement que contribuirà a reduir les emissions i així crear llocs de treball”.

El vicepresident executiu de la Comissió Europea, el senyor Frans Timmermans, polític i diplomàtic holandès, catòlic i progressista, ho diu de manera diferent: “... és una proposta de transició verda i integradora per ajudar a millorar el benestar de les persones i llegar un planeta sa a les generacions futures”.

Dues visions i dues maneres de veure el projecte. Així que veurem, veurem, ...

De què va doncs el Pacte  Verd?

És el programa de treball que desitja donar un impuls a nous canvis socials i de model econòmic als països de la UE. És fonamentat en quatre eixos:

1. Ser climàticament neutres el 2050. I això es farà amb una proposta de llei europea sobre el clima que forçosament haurà d’afectar a tots els sectors de l’economia.

2. Protegir la vida humana, la dels animals i de les plantes reduint la contaminació. Actuar per descarbonitzar l’energia  que utilitzem. Actualment aquest sector és emissor del 75% dels contaminants d’efecte hivernacle. Ajudar a les persones a reduir el consum d’energia (el 40% del consum energètic -mitjà- està en els habitatges).  Millorant la mobilitat pública o privada reduint al màxim la contaminació. El transport genera el 25% de les emissions.
 
3. Ajudar a les empreses europees a convertir-se en líders mundials en productes de tecnologies netes. La indústria europea solament utilitza el 12% de materials reciclats.

4. Contribuir a garantir una transició energètica justa i integradora. Canviant les legislacions i donant seguretat jurídica a tot aquest repte de nou paradigma.

Com tots aquests grans programes demanen disposar de recursos econòmics i aplicacions als diferents sectors de l’economia. Així el Pacte Verd Europeu ho concreta en els programes següents:

- Del camp al plat. És el que ha de garantir uns aliments segurs, nutritius i de qualitat. Per això es proposa dedicar-hi el 40% del pressupost de la PAC 2021-2027 i el 30% del Fons Marítim i Pesca.
 
- Construir i renovar. És el que pretén posar en marxa una renovació del parc d’habitatges i construccions en general (hospitals i escoles) per reduir el malbaratament energètic, però també de l’aigua, l’ús del ciment i els àrids. És a dir el foment de materials renovables per la construcció.

- Biodiversitat i eliminar la contaminació. Els canvis sobre aquestes matèries han de ser molt valentes, perquè es proposa canviar legislacions dels estats respecte a la qualitat de l’aire; normes sobre l’avaluació de substàncies; prevenir la biodiversitat de les zones humides, llacs i rius i treballar amb molt impuls el canvi de model de la mobilitat. En definitiva treballar per aconseguir la contaminació zero en l’espai europeu.

Aquest European Green Deal, té la complicitat, segons les enquestes d’opinió de la Comissió Europea del 96% dels europeus que pensen que tenim la responsabilitat de  protegir la natura i el 95% dels europeus que considera que és essencial cuidar-la per a fer front a l’escalfament global.

Vist així, cal creure que hi ha un pla ben travat que ens ha de canviar el present/futur immediat. Benvingut sigui aquest “pacte verd” i què el concepte sostenibilitat no sigui considerat com un esnobisme sinó una manera de fer les coses que fins ara havíem oblidat en gran manera. Tot i que hem de ser cauts i vigilar perquè el desig sigui una realitat, perquè ja anem en retard!

Per qui vulgui saber més:  Un Pacte Verd Europeu
https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_es#documents


Comentaris

JAUME TORRES ha dit…
Una síntesi molt interessant.
Subscric el darrer paràgraf. A veure si l'enunciat no és només una declaració sinò un projecte.

Jaume Torres