Alarma a Catalunya

escrit per Jesús Domingo

Sequera immòbil - Foto Oriol Lladó - (CC BY-NC-ND 2.0)

Els seus recursos hídrics entraran en sequera si no plou aquesta tardor

Segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els recursos hídrics de les conques internes de Catalunya entraran en alerta per sequera si no plou prou aquesta tardor, ja que els embassaments es troben al 59% de la seva capacitat, dins de la normalitat en aquesta època encara que en la franja més baixa.

Fonts de l'ACA han informat que el sistema Ter-Llobregat, el principal, que subministra aigua a més de 5 milions d'habitants, està en el seu conjunt al 62% de les reserves, de manera que no es tem pel subministrament, almenys durant aquest mes.

A més, no es preveu que baixi del 60% en les pròximes dues setmanes, ja que ha començat a baixar la demanda de subministrament als municipis turístics de Girona i els recursos per al reg, tot i que, amb el final de les vacances, ha augmentat la necessitat d'aigua a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Les reserves poden seguir baixant encara un parell de setmanes fins que s'acabi del tot la campanya de reg, ja que recordem que el consum d’aigua per a reg esta disminuint en els conreus de fruiters i en extensius, concretament en el del blat de moro, i aquest menor consum afecta especialment les comarques gironines de l’Alt i el Baix Empordà i la Selva, i també en algunes de l’interior de Barcelona.

Així, l'ACA, que preveu aprovar a principis de l'any que ve un nou pla de sequera que està ara en fase d'informació pública i al·legacions, en què utilitzarà més aigua del Llobregat, dels embassaments que estan al 71% de reserves, que no pas del Ter, que es troba al 59,1%.

"Les reserves poden seguir baixant encara un parell de setmanes fins que s'acabi del tot la campanya de reg i encara no hauríem entrat en alerta al sistema Ter-Llobregat", ha precisat una portaveu de l'ACA.

Els tècnics de l'ACA consideren que si segueix la tendència de 2005, és lògic que a la tardor plogui i que es recuperin els nivells, però adverteixen que si les precipitacions no arriben, entraríem en prealerta a finals de mes i en alerta -quan les reserves baixen del 50%- a finals d'any.

Per aquest motiu, l'ACA ha començat a aplicar les mesures preventives, començant per la reducció de 4 a 2 hectòmetres cúbics de les extraccions d'aigua per al reg al riu Muga i de 7 hectòmetres cúbics a 3 al Ter.

A més, ja que la conca del Llobregat està millor, aquesta equilibrarà el descens de recursos del Ter per fer arribar l'aigua a Barcelona.

L'ACA també ha incrementat fins al 30% la producció de la dessalinitzadora del Llobregat, quan el seu funcionament normal és del 10%, el mínim per mantenir humides les seves membranes.

La portaveu de l'ACA ha reconegut que la manca de pluges provoca que alguns municipis petits que no estan connectats a les xarxes i que depenen dels seus aqüífers estan aplicant mesures d'estalvi i contenció o fins i tot recorren a camions cisterna.

Per això, l'ACA obrirà a l'octubre una nova línia d'ajuts per a aquests municipis que necessiten el transport d'aigua amb camions cisterna.

L'última sequera de subministrament d'aigua que va patir Catalunya es va produir en 2007-2008, quan es van aplicar mesures de restricció fins que van arribar les pluges.

Comentaris