escrit per Josep Guix Feixas, professor i director del programa de Ràdio Olot, Trenquem el cuc.
A través d’aquest bloc, volem dedicar un record a en Joan Planas “Jeannot”, pagès, mestre de pagesos, visionari de la conveniència de treballar en favor de la producció ecològica de proximitat, emprenedor social i activista agrari. La seva trajectòria professional i especialment la seva dedicació a la formació a través dels mitjans de comunicació varen ser un estímul per a molts professionals de l’agricultura de la Catalunya del Nord i també del Principat. Per la seva trajectòria agrària i com a col·laborador del programa agrari “Trenquem el Cuc” de Ràdio Olot, va merèixer el Guardó d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, en un acte solemne a Tàrrega l’any 1992.
Joan Planas - Foto http://scur.cat/AYMJA9 |
Una vida per l’agricultura racional
En Joan Planas va néixer a Carcassona l’any 1929. La passió per l’agricultura i especialment per la fructicultura, marcaren ben aviat la seva futura vida professional.
L’any 1966 es fa càrrec de tota l’explotació agrària del Monestir de Sant Miquel de Cuixà. Més d’una hectàrea d’horta i fruiters, a part del parts de pastures on un ramat de més de 200 ovelles hi tenien vida. L’horta del monestir donava aliment als monjos, però també als hostes que hi arribaven d’arreu per fer meditació o també per parlar de temes culturals, socials i politics que en aquells anys no es podien tractar a casa nostra. Fou en aquella etapa que en Joan coneix molta gent de Catalunya. L’any 1978 en Gibert, del mas El Cros, de Santa Pau, el va portar a la Garrotxa per ensenyar a empeltar els castanyers a en Ricard Maià, de Batet (EPD), i a partir d’aquí es quan coneixem en Joan Planas, que l’any 1990 comença a participar en el programa agrari “Trenquem el Cuc” que s’emet per Ràdio Olot des de fa més de 30 anys (dissabte al matí, a les 9 i en directe).
En Joan tenia un espai en el programa dedicat a l’horticultura i a la fructicultura, col·laboració que va deixar de fer fa uns 8 anys per problemes de salut. Actualment encara hi ha molts oients que ens pregunten per ell, ja que feia unes aportacions magnífiques: era un home savi.
En Joan també va ésser professor de fructicultura a l’Escola de Ribes Altes, membre de la Cooperativa Agrària La Catalana de Prada de Conflent, fundador dels Horts Solidaris de Prada (dedicats a donar feina a gent que estava a l’atur i amb problemes socials), i fundador del mercat de productors ecològics de Prada de Conflent. Un mercat al qual podeu assistir cada dissabte, encara avui, a la plaça major, ja que és un mercat consolidat i aparador de les produccions de proximitat de la comarca del Rosselló.
Pel que fa a les comarques gironines, a part de col·laborar amb el programa de ràdio esmentat, també participava activament com a professor de l’Aula Permanent de Formació Agropecuària que es fa cada any a Olot a l’Institut La Garrotxa.
En Joan va ser un gran amfitrió per a qualsevol grup de pagesos que volguessin aprendre noves tècniques d’horticultura i fructicultura i molt especialment pel que fa a la producció ecològica, acompanyant molts grups que visitaven el Rosselló, el Conflent o el Capcir, per a conèixer l’agronomia d’aqueixes comarques.
El llibre Savoirs et saveurs des Pyrénées catalanes
El llibre Savoirs et saveurs des Pyrénées catalanes; les légumes et les fruits. És una iniciativa editorial del Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans, 2010. Inicia el text amb una dedicatòria que diu: À Jeannot Planas, qui a consacré sa vie au maintien d’une agriculture paysanne, qui a tant oevré pour l’installation de jeunes agriculteurs, qui s’est toujours passionné pour la conservation des variétés fruitières traditionnelles, et qui prend toujours autant de plasir à partager sa science et son savoir-faire.
Aquest llibre dedica quatre pàgines a en Joan Planas, en l’apartat de “l’oralité comme vector de savoir” i en fa una semblança de referència, dient:
Jean Planas Aux arbres, citoyens!
Figure charismatique de l’agriculture biologique, engagé tres tôt dans la promotion de l’agriculture collective et la lutte contre l’exode rural, Jean Planas est a l’origine d’un gran nombre d’installations de jeunes producteurs sur le territoire du Parc natural regional. La loupe vissée sur l’oeil, il promène sa science autour des arbres fruitiers, dont il essaie de percer les mystères depuis l’enfance. Toujours à l’avant-garde et à l’affût de nouvelles techniques, il reste profundament attaché à cette rurale de l’entre-deux-guerres dans laquelle il est né, et où il puise una grande partie de sagesse.
El comiat
En Joan ens va deixar el passat dilluns, 24 d’agost de 2015, dia de Sant Bartomeu, a Prada de Conflent, diada que a Menorca comencen a sembrar els farratges de tardor.
Que descansi en pau, el Gran Mestre. “Gràcies per tot el que hem après de vós, Joan.”
La seva família va voler iniciar l’acte de comiat civil amb el Cant dels Segadors, i el més d’un centenar d’assistents vàrem acompanyar aquest comiat d’una persona de vocació pagès i amant dels seus amics i de Catalunya.
Comentaris