Honor i gloria als bombers que cauen al servei de la Pàtria.


El Govern concedeix la medalla d’or de la Generalitat al cos de Bombers
En la diada Nacional de Catalunya es concedeix al Cos de Bombers la medalla d’or com a mostra del reconeixement i l'agraïment de les institucions catalanes per les seves extraordinàries aportacions al país. El incendi forestal d’Horta de Sant Joan, en el Parc Natural dels Ports de Beseit no només s’ha emportat més d’un miler d’hectàrees, sinó que a més ens ha robat la vida de cinc persones. Cinc bombers que lluitaven contra el foc per evitar la seva propagació i evitar danys a persones i bens. Cinc bombers que actuaven per salvar un zona qualificada com a parc natural. Cinc bombers que lluitaven en defensa d’una part important de Catalunya. En resum, cinc bombers que lluitaven en defensa de la pàtria. No és la primera vegada que cauen bombers en la prevenció i lluita contra incendis. No massa lluny, els anys noranta també el foc ens va prendre un grup de bombers del Parc de Gandesa. L’enemic, el foc, no només guanya una batalla sinó que et pren la preuada vida d’uns homes, d’uns companys, d’uns amics, d’uns servidors de la pàtria. Quan era adolescent em vaig formar amb l’escoltisme i em varen ensenyar a conèixer els boscos i la natura, però sobretot em van inculcar el servei a la Pàtria i el proïsme. Són uns valors que personalitzen i defineixen un comportament, una forma de ser, una forma d’actuar. Els bombers i els agents forestals tenen precisament aquests mateixos valors ben arrelats en la seva consciència.
La lluita contra els incendis forestals esdevé una prioritat permanent.
A Catalunya i a tots els països mediterranis, els incendis d’estiu son la nova plaga davant la que és difícil no només lluitar, sinó també prevenir. A Catalunya els boscos estant creixent, no per la seva rendibilitat, ni per la voluntat de governs o el bon fer dels pagesos, sinó tot just al inrevés. Les zones forestals envaeixen els sols, on desapareixen els agricultors, on no hi ha programa de l’Administració. En moltes zones de Catalunya hi ha “massa bosc”, perquè el bosc mediterrani no es rendible econòmicament, ni potser tampoc mediambientalment, i per gestionar-lo caldrien assignacions pressupostàries inimaginables. Es per això que la Direcció General de prevenció, extinció d’incendis i salvament va crear el Grup d’Actuacions Forestals. Aquest servei s’ha especialitzat en la difícil lluita contra els incendis forestals. Al hivern realitzen actuacions de prevenció que com a novetat inclouen les cremes controlades, amb l’objectiu de reduir la biomassa forestal i disminuir el risc d’incendi forestal. Al estiu, encara que repartits per tot Catalunya, estan en alerta constant, estan equipats especialment, i acudeixen allà on eren demanats. És així que bombers de Lleida varen acudir a Horta de Sant Joan per col·laborar en les tasques d’extinció. Les GRAF són un cos d’élite, ben dotats amb material i sobretot amb una formació constant i especialitzada en la lluita forestal.
La lluita és implacable, però avui un foc incontrolat se’ns ha emportat els millors homes.
Jo pregaria que els problema dels incendis forestals, que és recurrent, i explota quan la climatologia ho determina, s’analitzés adequadament sense pors, tan tècnica com políticament, però que no es caigués en la demagògia. És normal que desprès de cada desastre catastròfic es demanin investigacions d’allò succeït. En realitat, tots els grans incendis són analitzats pels especialistes repetides vegades i si hi ha víctimes encara més. L’objectiu es sempre el de aprendre a millorar la eficàcia de la lluita, per protocol·litzar-ne el desplegament, per normalitzar actuacions i per modernitzar els sistemes; essent la prioritat evitar víctimes. Aquí i a Califòrnia on també enguany han morts dos bombers joves. El sacrifici d’aquests bombers no haurà estat en va, servirà per evitar que en el futur s’evitin accidents d’aquesta tipologia. Les eines utilitzades contra els incendis forestals són cada dia més diverses, però la persona serà sempre la clau de qualsevol lluita. Personalment la mort d’aquests funcionaris, d’aquests “civil servants”, d’aquests bombers, d’aquests valents, m’han sabut molt greu. Tots ells eren joves, eren agosarats, tenien una vida per endavant, estaven en la flor de la joventut i ens han deixat. Es per això, que davant d’ells em descobreixo i demano un profund respecte, i els honors i la gloria, que els hi corresponen als que moren en defensa de la Pàtria.
Jordi Peix

Comentaris