EL FRACAS DE PEIX

Tan alt estaràs, que de tan alt cauràs.
Com tots ja sabeu PEIX és l’acrònim que utilitza la Pacific Ethanol Company en l’índex borsari del NASDAG. És una important companyia californiana dedicada a la producció d’etanol a partir dels cereals. Les seves accions han sofert una catastròfica caiguda des de Maig de 2006 en que es cotitzava a prop de 33 $, fins ara que es malvenen a 4,48 $ l’acció. I això tenint en compte que han rebut fortes ajudes tant per la construcció com per la producció d’etanol. A Espanya, el cas d'Abengo és similar, el novembre de 2007 cotitzaven a 30 €, avui a 20 i el risc és que baixin a 18.

El model d'agrocarburants ha mancat de planificació.
La causa de la caiguda del valor de les accions, és deguda a la davallada de la seva rendibilitat, causada per l'alça de les matèries primeres, provocades pel mateix model d'augment de la indústria de agrocarburants!!!. L'efecte és clar: només cal tenir en compte que el mercat internacional de cereals només representa el 11% de la producció i que el desviament cap als agrocarburants es preveu que arribi a una xifra similar.
Segurament aquest és el destí que es reserva als models productius, bastits en la irrealitat de nous models impulsats per polítiques basades en finalitats electoralistes, i visions a curt termini, que a més a participat en el desordre econòmic mundial i ha estat rebutjat per tota la societat. Fins i tot el President de les Nacions Unides ha denunciat els efectes d’aquest model en la greu situació mundial que esta provocant les “revoltes de la fam”.
I la Comissió Europea encara dubta.Ferran Tarradellas, portaveu del comissari d'Energia Andris Pieblags, mostrava la ferma decisió de mantenir els objectius. “D'una banda s’acusa de que els agrocarburants tenen una gran influència en la pujada de preus i per un altre es mantenen plantes sense operar per la inestabilitat del sector".... “El sector continental d’ agrocombustibles han de lluitar contra les milers de tones altament subvencionades que entren a Europa procedents dels Estats Units. Es necessiten entre 20 i 30 milions les hectàrees necessàries per proveir de el 10% de la demanda en 2020. "El sistema de lliure comerç comportarà que la UE produeixi només la meitat dels cultius necessaris, mentre que l'altra meitat s'importarà".


Mentre estant mantenen les subvencions. Un estudi de la pròpia comissió demostra que la subvenció al etanol suposa el mateix preu que el de la gasolina i el del mal anomenat biodiesel el 50%. Tot això evidentment ho paguen els ciutadans de la Unió Europea, en contra del seu rebuig total.

La gota que fa vessar el vas.
A sobre resulta que la producció dels mal anomenats biocarburants, no només no tenen res de ecològics, sinó que consumeixen més energia que la produïda.









Allò que no és étic, finalment esdevé no rendible econòmicament.
És el joc dels disbarats. La PEIX..... es mereix això..... i més
Jordi Peix

Comentaris