L’agricultura una professió sota estrès

Primer es denuncia l’estrès dels pagesos, desprès la dels veterinaris.
El més de Maig recollíem una nota en la que el Ministre d’Agricultura del Regne Unit assignava un pressupost per combatre el greu estrès que patien els agricultors, produïts pel caos administratiu causats per la reforma de la PAC. Al cap de poc vaig llegir un article del diari anglès “The Independent” ( 8.0ctubre de 2.005) que exposava els greus problemes de solitud, depressió i estrès dels veterinaris, que provocava l’índex més alts de suïcidis. Un índex que corresponia al doble dels suïcidis de metges i dentistes. L’article indicava que el sistema majoritàriament utilitzat és el de la injecció letal. La situació real del problema en el sector agrari, amaga qualsevol folkclorisme que hagi sortit arran de les enquestes i els articles al entorn d’una imatge idíl•lica del món rural, almenys en allò que fa a Anglaterra.

Però també els animals pateixen estrès.
Paral•lelament en el Congrés Europorc celebrat a Vic el més de maig vaig tenir la oportunitat de ser moderador d’una taula sobre el benestar animal. El Doctor Velarde del IRTA i el Doctor English de la Universitat d’Aberdeen, van insistir en demostrar en les seves exposicions que la lluita contra l’estrès i la millora del benestar animal són rendibles per l’explotació ramadera. Els animals, els porcs en aquests cas, si s’apliquen les normes de benestar animal obligatòries en la Unió Europea, produeixen més garrins i transformen millor.

Aquest raonament, amb la seva pròpia definició científica, també és vàlid per les persones. El factor humà és l’element clau per una millora de la competitivitat, els homes són la base de la societat. Si ho mirem des d’un punt de vista etimològic, l’arrel, de ”pagès”, és la mateixa, que la de “paisatge” i la mateixa que la de “país”. Doncs si volem salvar el paisatge, si volem salvar el país, hem de salvar els pagesos

Si n’estem convençuts, perquè no elaborem unes normes de benestar de les persones, i desprès les fem complir?. Els pagesos produiran més i així serem més competitius i a més salvarem el país.. I no tindrem una rebel•lió a la granja ( George Orwell)

Només una agricultura rendible pot esdevenir una agricultura sostenible.
Jordi Peix

Comentaris