Académie d'Agriculture de France, una institució centenària de coneixement agrari

 Escrit per Carles Folch

El passat 19 de setembre, dins les Journées européennes du patrimoine, l’Académie d’Agriculture de France, una institució centenària dedicada al coneixement agrari, va organitzar una visita virtual de portes obertes.


L'acadèmia francesa d'Agricultura és descendent directa de Société d'Agriculture de la Généralité de Paris, fundada el 1761 per Lluís XV. Format per algunes de les personalitats més eminents en el camp de l’agronomia (Duhamel du Monceau, Buffon, Lavoisier, Malesherbes, la línia Vilmorin...), va néixer a la Il·lustració, en un moment en què era essencial desenvolupar l'agricultura del país, aprofitant i millorant les tècniques disponibles.

El fundador del precedent de l’Académie va ser en Pierre Samuel Du Pont de Nemourspare del fundador de l’empresa multinacional americana Du Pont dedicada fonamentalment a diferents branques industrials de la química. Nascut el 1739 a París, va ser filòsof, periodista, economista, polític, diplomàtic i empresari.  Primer redactor en cap del Journal de l'Agriculture, du Commerce et des Finances, fou acomiadat el novembre de 1766 per les seves simpaties fisiocràtiques. El 1763, havia escrit un fulletó titulat Réflexions sur l’écrit intitulé : Richesse de l’État, que va cridar l’atenció dels economistes i del mateix François Quesnay, i es converteix en un dels principals propagandistes de les teories fisiocràtiques.

Entre les personalitats històriques relacionades amb l’activitat dels precedents de l’Acadèmia  hi trobem:

Louis Jean-Marie D’Aubenton, anomenat Daubenton, nascut el 1716 a Montbard. Naturalista i metge francès, va ser el primer director del Museu Nacional d’Història Natural, que quan el 1793 li van posar aquest nom era el Jardin des plantes de Paris (antic jardí del rei).

Daubenton també estava interessat en la ramaderia i, en particular, en la millora de la producció de llana10. El 1779 va llegir, a la Reial Acadèmia de Ciències, una Memòria sobre llanes franceses en comparació amb llanes estrangeres. El 1782 va publicar una Instrucció per a pastors i propietaris de ramats. Va introduir a França una raça d'ovelles espanyoles: la merina.

Christophe-Joseph-Alexandre Mathieu de Dombasle Conegut com a Mathieu de Dombasle, nascut el 1777 a Nancy, és agrònom, precursor de l’ensenyament superior agrícola francès. Sobrenomenat pels seus contemporanis "el millor llaurador de França", va fundar una "granja exemplar" a Roville, que aviat seria imitada, a Grand-Jouan (futura escola agronòmica de Rennes) i especialment a Grignon (també escola agronòmica), ambdues encara en funcionament. 

Mathieu de Dombasle es va embarcar en l'extracció i la cristal·lització del sucre de remolatxa, una nova indústria de l'època. El 1810, va comprar la finca Montplaisir a prop de Vandeuvre, als afores de Nancy, on hi va construir una fàbrica,

Des de 1761 ... "Una passió per conèixer, una ambició per transmetre"

Reconeguda com a establiment d’utilitat pública, la missió de l’Acadèmia és contribuir, en els àmbits científic, tècnic i econòmic, desenvolupaments legals, socials i culturals en l'agricultura i els territoris rural. Estudia en els seus àmbits nacional, europeu i europeu internacional:

  • La producció, transformació, consum i utilització dels productes de l’agricultura, ramaderia, silvicultura i aqüicultura.
  • L'ús i la gestió dels recursos naturals, per tal de preservar-los i millorar el medi ambient, la protecció i la restauració de la biodiversitat, tenint en compte les conseqüències sobre la qualitat de vida de la població.
  • Evolució social, econòmica i cultural en els camps de l'agricultura, el bosc, la fusta, la pesca, el menjar, l’aigua i el medi ambient.
  • Adaptació a les noves tecnologies de la comunicació, 
  • Relacions amb la societat i entre la gent de les zones rurals i les ciutats.

El marc tradicional de l’agricultura en sentit ampli (cultius, ramaderia, piscicultura, boscos) s’han afegit problemes d’alimentació i medi ambient i desenvolupament sostenible per afrontar el repte de la transició ecològica, que s’ha convertit avui en prioritat. Com a resultat, els eixos de l’Acadèmia han passat a ser: Agricultura, Alimentació, Medi Ambient.

L'Acadèmia contribueix a la història de l’agricultura i el món rural, amb la seva biblioteca de més de 35.000 títols i la seva col·lecció documental, parcialment digitalitzats, estan disponibles al web Gallica de la Biblioteca Nacional de França. 

  • El programa de treball desenvolupat per al període 2019-2020 se centra en sis temes principals:
  • Produir millor i més per alimentar la gent.
  • Adaptació de la gestió dels ecosistemes agrícoles i forestals als canvis globals.
  • Integrar polítiques agrícoles, ambientals i territorials.
  • Contribuir al debat sobre la innovació i el reconeixement de les pràctiques agrícoles per part de la societat.
  • Difondre coneixement.
  • Aprofundir en conceptes.

Un resultat recent del treball de l’Acadèmia és la publicació del llibre Covid-19 et agriculture : Une opportunité pour la transition agricole et alimentaire ?  on una seixantena de membres de l'Acadèmia Francesa d'Agricultura van fer "les seves pròpies reflexions" dins de cadascuna de les 10 seccions de la institució. Van compartir les seves idees en un fòrum digital moderat per Michel Dron, secretari de la secció "Producció vegetal" i Philippe Kim-Bonbled, director de desenvolupament i comunicació de l'Acadèmia. I en un temps rècord han escrit aquest llibre, que inclou aquestes tres parts:

  • La pandèmia i les seves realitats agrícoles.
  • Les vulnerabilitats agrícoles destacades per la pandèmia.
  • La postpandèmia agrícola.

Aquestes són unes notes sobre l'Académie d’Agriculture de France, una institució centenària, que té com a objectiu il·lustrar els poders públics i la societat en general sobre els desenvolupaments desitjables en totes les qüestions relacionades amb l'agricultura, l'alimentació i el medi ambient.

Més informació:

Lloc web: https://www.academie-agriculture.fr/ 

Presentació de la Institució (vídeo): https://youtu.be/HklsSb3fbqI

Presentació de la biblioteca: (vídeo):  https://youtu.be/JMsopuSozvE


Imatge: @AcademieAgri

Comentaris