Escrit per Eduard Parés i Miquel Rius
1. El Pi de les Quatre Besses, Arbre de Nadal 2022
Enguany és l'11è any que, com cada any en aquest temps del solstici d’hivern, presentem el nostre Arbre de Nadal. És un pi pinyer o pi ver (Pinus pinea), el Pi de les Quatre Besses del Dalmau, del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Un 2n article serà una ampliació d’informació sobre aquesta mena de pins.
Pi de les Quatre Besses, 2022 [M. Rius] |
Pi de les Quatre Besses, 1996 |
Comencem amb una descripció poètica dedicada:
Pi de les Quatre Besses
Dominant la Mola altiva,
ens acostem al pi obac.
Travessant seques rieres
allà... sorgeix entre el bosc.
Immens i senzill alhora
de lluny sobresurt la capçada,
de prop l'escorça és dissenyada.
Quatre besses cap al cel.
Terres d’en Dalmau,
herència familiar.
Amb música del pica-soques
les pinyes dansen al vent.
Fada boscana embriaga
enmig de tanta quietud.
El temps es fa més bell
mentre l'ànima serena navega.
De les ones allunyat
el mar de plata no veu.
Mes el sol penetra
aquest matí de tardor.
Montserrat Comas, 2022
Vídeo: Pi de les Quatre Besses, visita del pica-soques, 2022-08-29 [M. Rius] |
En la visita al Pi (2022-08-29) vàrem tenir la sort de captar aquest pica-soques treballant-se una menjada sobre el tronc.
El Pi de les Quatre Besses es troba al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, dins la finca pública del Dalmau. Més concretament a la Vall de Mur o del Dalmau, entre la riera Seca i el seu afluent, Coma Grossa (al nord del camí del Dalmau), i el camí que baixa des del camí del Daví. A uns 600 m (en línia recta) a l’est de la casa del Dalmau i de Sant Pere de Mur (Sant Llorenç Savall, el Vallès Occidental).
El Pi és considerat l’arbre més conegut de la comarca del Vallès Occidental. L’any 1987 el vam mesurar per primera vegada i l’any 1988 va ser declarat monumental. Albert Vicens a 100 arbres monumentals de Catalunya. Excursions, 2005, i a Excursions pels arbres singulars del Vallès Occidental, 2013, li dedica unes quantes pàgines.
Prenent mides al volt del canó, 2022 [M. Rius] |
Dimensions del Pi de les Quatre Besses (2022):
Alçària total (h) = 28 m
Volt de canó (c a 0,35 m) = 4,32 m
Quatre besses a 1,3-2 m de la base
Capçada mitjana (C = (Cn + Cp) / 2) = (14 + 17,1) /2 =15,6 m
Les mesures fetes l’any 1987 (Josep M. Mestres) eren similars. El volt normal dels arbres es pren a 1,30 m de terra (per la banda més alta del vessant). El tronc dels arbres que es bifurquen des de molt avall està naturalment engruixit per l’arrencada de les besses, per la qual cosa cal adequar el punt d’alçària de la mesura per poder comparar-lo amb altres arbres, homologar-lo i poder fer-ne un rànquing comparatiu. Per això, en aquest cas, la mesura pertinent seria la de la part més estreta (on el tronc fa una mica de coll) a 0,35 m de terra. (Observeu que la cinta mètrica a la foto encara no està situada al punt òptim de mesurament.)
Mirant amunt [M. Rius] |
Aquestes altres mesures són afectades per l’arrencada de les besses:
Volt de canó (c a 0,80 m) = 4,40 m
Volt de canó (c a 1,30 m) = 4,55 m
El volt de soca (cs) = 4,9 m. El volt de soca dels arbres és molt variable, no serveix com a element de comparació.
Actualment, el Pi està envoltat d’un estrat arbustiu dens amb predomini d’alzines, però per la seva banda est hi ha una clariana des d’on es pot apreciar completament l’arbre i mesurar-ne l’alçària.
Pi de les Quatre Besses, 2022 [E. Parés] |
El nostre Pi ha sofert un decandiment progressiu des de començaments d’aquest segle (que coincideix, més o menys amb el de la mort de Carles Dalmau, propietari de la finca i del Pi, l’any 2003). Actualment (2022) té un aspecte esvelt, ferm, malgrat la seva edat (estimada en 3-4 segles), però mostra senyals de senectut, de poca vitalitat i una capçada força esclarissada.
Carles Dalmau (al rètol de la foto hi figura el nom de l'antic propietari) va morir sense descendència i sense fer testament, per la qual cosa, com a successió intestada, la propietat de la finca i del Pi van passar a la Generalitat de Catalunya.
Igual que els nostres avis, segur que el Pi té moltes històries i anècdotes per explicar. De l’àmplia informació que podeu trobar a la bibliografia de la fitxa, en destaquem:
- 1917 i 2003: incendis ocorreguts a prop de Pi
- 1986: important nevada seguida d’una forta glaçada, es va trencar una branca secundaria (es va poder establir que la branca va començar la seva vida l’any 1796)
- Intents de tallar-lo en alguna guerra carlina (s. XIX) i també durant la Guerra Civil (1937)
Per arribar-hi
El més senzill per arribar-hi és des de la carretera B-124 (C-642, Sabadell-Calders, tram entre Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall):
- Des de l’aparcament de l’ermita de la Mare de Déu de les Arenes (km 13,1) cal caminar uns 2,5 km de pujada molt suau.
- Des de la urbanització de les Marines (km 16,3) cal caminar 1,4 km de pujada i després de baixada, suaus.
A la FITXA podeu trobar-hi diverses excursions que arriben o passen pel nostre Pi.
____________________________
Podem trobar i descarregar la postal de Nadal i la FITXA actualitzada (2022) del Pi de les Quatre Besses en aquest enllaç, les quals es troben allotjades a la web en construcció https://plantipodes-am.cat/.
Comentaris
Anton Vallvey
Jaume Comas
Isil