Les illes (I)

Escrit per Joan-Ignasi Elias

Anantara Kihavah, illes Maldives / Zuunoon Ahmed-Unplash

Les illes guarden característiques úniques i ecosistemes realment dignes de conèixer. Ja sabem que una illa és una terra completament envoltada d'aigua, que és més petita que el continent, poblada i almenys a 2 quilòmetres d’aquest. Quan diverses illes estan molt juntes, se les anomena col·lectivament arxipèlag. Hi ha diversos tipus d'illes segons la seva aparença, les seves diferents mides i les formes. Les més grans són Groenlàndia, Madagascar, Nova Guinea, Borneo, Sumatra i l'illa de Baffin, mentre que les més petites són infinitament més nombroses perquè, no només estan escampades en mig de l'oceà, sinó també en llacs i fins i tot en rius. Aquestes illes solen ser porcions petites de terra, generalment sense vida humana, però amb plantes i animals. Les illes més petites s’anomenen illots. 

A les illes, se'ls associa freqüentment amb el concepte de paradisíac i també estan relacionades amb la solitud i l'existència de vida verge. Han estat força importants per a les poblacions humanes. Molts dels països es troben assentats en una o diverses illes i poden tenir una rellevància econòmica bastant alta, com és el cas del Japó, instal·lada en algunes illes de l'oceà Pacífic.

L’Alguer, illa de Sardenya

Les illes poden tenir diversos orígens, com l'erosió i la sedimentació, especialment les que es troben en mars i oceans. Poden evolucionar i augmentar de mida per dipòsits de sediments o per acumulació de material volcànic o orgànic. A vegades, poden ser formades per processos erosius en què una porció de terra roman separada d'un continent. L'augment del nivell del mar també provoca el sorgiment d'illes, quan se submergeixen les terres baixes i en resten separades les zones més altes de les illes.

Hi ha moltes illes que, històricament i culturalment, han estat i són importants. Aquí, només podrem fer esment d’algunes, ja que la seva quantitat, interessant per uns motius o altres, compon una llista inacabable. En farem, doncs, un petit tast: 

Míkonos és una de les Cíclades, un grup d'illes de la mar Egea que està connectat per vaixell amb el Pireu, Tessalònica i la majoria de les altres illes d’aquesta mar. És una illa cosmopolita i el destí de vacances més conegut de Grècia. En la mitologia grega, Míkonos fou on va tenir lloc la batalla entre Zeus i els gegants. L'illa fou colonitzada per Atenes. La muntanya més alta, que és a la part nord de l'illa, és esmentada per Plini el Vell amb el nom de Dimastos. La ciutat antiga de Míkonos ja ocupava el lloc de la moderna.

Illa de Míkonos, Grècia

Creta.  A la mar Egea més meridional, Creta fou l’epicentre de la cultura minoica. Pont entre la Grècia continental, Egipte i l’Àsia Menor, l’illa és el resultat de la fusió de diverses cultures i nacions. I també un dels gresols de la mitologia grega. No debades, aquesta és la llar del minotaure, i el Zeus cretenc és la culminació de les antigues teogonies que desemboquen en una nova visió del món. 

Laberint

No és tan sols el bressol de la cultura grega, sinó també l’origen de la civilització occidental. Les illes del mar Egeu ens apropen a la història de les cultures del Mediterrani, on les llegendes i les tradicions encara perviuen des de temps immemorials. 

Illa del Sol i Illa de la Lluna (Bolívia).  L’Illa del Sol i l’Illa de la Lluna són el bressol de la cultura incaica. Situades en un entorn privilegiat, la seva geografia és un edèn perdut on la carena dels Andes s’emmiralla en la calma de les aigües del llac Titicaca. Un món que remet al silenci de les antigues tradicions prehispàniques i que es manifesta a gairebé 4.000 metres d’altitud.

Illa del Sol, llac Titicaca (Bolívia)

Indonèsia, l'arxipèlag de la diversitat.  Amb més de 17.500 illes, l'arxipèlag d'Indonèsia és un món en si mateix que engloba més de tres-cents grups ètnics, on es parlen més de set-centes llengües i on hi ha una de les diversitats animals i vegetals més grans del nostre planeta, amb algun dels quatre-cents volcans de l'arxipèlag, molts dels quals encara són actius. A l'illa de Komodo, els dracs de les llegendes existeixen de debò.

Muntanya sagrada de Gunung Rinjani, Lombok (Indonèsia)

Rapa Nui.  Considerada com una de les illes més remotes del món, a més de 3.500 quilòmetres del Xile continental, l'illa de Pasqua és possiblement el museu a l'aire lliure més gran. A l'illa hi ha més de mil moais, les estàtues gegants que representaven els avantpassats que protegien els poblats dels polinesis locals. 

Rapa Nui, illa de Pasqua

Vanuatu.  Aquest país, situat al nord d'Austràlia, entre les Fiji i les illes Salomó, és un dels més curiosos del Pacífic. A les seves més de 80 illes es parlen unes 108 llengües diferents, existeixen ètnies ben diverses, creences animistes i altres creences ben estranyes, i fa uns 30 anys encara hi existia el canibalisme. A Vanuatu, hi ha el volcà en actiu més accessible del planeta, i Malekula, amb multitud de creences animistes, com la màgia negra. 

Vanuatu (oceà Pacífic sud) / Steve Mason

Galápagos.  L’aïllament geogràfic que ha patit aquest arxipèlag ha fet que la fauna i la flora evolucionessin de forma diferent al continent, desenvolupant una increïble varietat d’espècies úniques, com les iguanes marines, les tortugues gegants, els mascarells de potes blaves o els famosos pinsans de Darwin. Aquest paradís natural va donar a Charles Darwin arguments suficients per donar suport a la seva teoria revolucionària de l'evolució. Aquest científic va explorar les illes durant sis setmanes i va prendre mostres de la seva flora i fauna. L’arxipèlag consta de 13 illes grans i una cinquantena de petites, prop d’uns 7.800 km2 de superfície, que avui són reserva de la biosfera. 

Illes Galápagos (Equador), a l’oceà Pacífic

Continuem amb el nostre particular recorregut cultural per les illes. Ara, des de la PINTURA:

Tarda de diumenge a la Grande Jatte*. Georges Seurat / The Art Institute, Chicago * illa al riu Sena

Nafea Faa Ipoipo (“Quan et casaràs?”). Paul Gauguin / Kunstmuseum, Basilea
* ambientat a Tahití (sud d’Oceania)

Noirmoutier-en-l'Île*. Pierre-Auguste Renoir / Barnes Foundation  *país del Loira, França

L'erupció del volcà La Soufrière, illa Saint Vincent*. William Turner. Victoria Gallery & Museum *Antilles menors (Carib)

En la segona part, ens endinsarem en les illes des de la Literatura, el Cinema i la Música.

Comentaris