Un Avet del Bosc de Gresolet, l’Arbre de Nadal de Catalunya 2020 (I)

 Escrit per Eduard Parés i Miquel Rius


1. L’Avet de les Molleres de Gresolet
Avet de les Molleres de Gresolet,
2020-11-17 [Josep Plaza]
Com cada any presentem, en aquest temps del solstici d’hivern, el nostre Arbre de Nadal. Enguany és el 9è any i és un avet, l’Avet de les Molleres de Gresolet. En un 2n i 3r article continuarem amb la narració de la casa on viu, el Bosc de Gresolet, i una pinzellada general sobre els avets (Abies spp.).

Amb la postal-nadala de l’encapçalament podem escoltar (això si, haureu de tenir paciència amb els anuncis inicials) la tradicional cançó de Nadal O Tannenbaum (Oh, Avet-Arbre Sagrat) en 9 llengües. En aranès només tenim la lletra. 

Enguany l’Arbre de Nadal de Catalunya és un arbre monumental de grans dimensions, 


Comencem amb una descripció poètica dedicada a l’Avet de les Molleres de Gresolet

Centenari,
Però amatent al nostre pas 
De boscans caminadors, 
L’Avet de les Molleres ens albira; 
El Pedraforca li és baluard
I Gresolet el bosc, casal,
Unes poderoses arrels [J. Plaza]
Sota un cel immaculat.

Davant l’arbre monumental
Respirem la solitud, 
I endinsats en el seu misteri
Ressona la grandesa de la natura
En l’espessor d’avets i faigs.

Ferma branca vertical
Arrelada amb patiment
L'Avet de les Molleres eleva.

Quins extasiants moments
Entre gemecs de fulles i
Teixit d’arrels a sota els peus!

Instants presents de llarga vida,
La seva,
Ens fem nostres al seu costat
Vivint-los ensems.

Montserrat Comas i Miquel Rius, 2020


L’Avet de les Molleres es troba dins del Bosc de Gresolet (Saldes, el Berguedà). Fou declarat arbre monumental el 2016.

El Bosc de Gresolet forma part de la finca de Gresolet (1.917 ha) propietat dels capmasats de Saldes. D’aquesta mena de propietat en queden poques a Calalunya, un altre exemple seria la Muntanya de Tor (Alins, el Pallars Sobirà) i el bosc comunal de Sant Julià de Cerdanyola (el Berguedà)

Un arbre molt alt 



A la foto de l'esquerra, s’endevina entre les branques quan ens hi acostem pel corriol que hi arriba per la banda NNW.

 Les mesures bàsiques de l’Avet de Gresolet,
2020-11-17
[E. Parés, J. Plaza]

Les dimensions del nostre Avet són:
alçària total:         h = 41  m
volt de canó:         c = 4,10 m
capçada mitjana: Cm = 12,5 m

Del tronc surt, pel costat muntanya, una gruixuda branca horitzontal que bruscament agafa verticalitat i creix paral·lela al tronc principal. Podem observar les gruixudes arrels superficials a causa que el terreny té molt pendent i és molt erosionable. I alhora això fa que caminar fora del corriol d’accés sigui perillós, és molt fàcil relliscar si el terreny és humit.

Mesurar les dimensions de l’Avet té unes certes dificultats a causa del pendent i vegetació espessa, això dificulta poder tirar visuals; la situació millora una mica quan els faigs del voltant han perdut la fulla a partir de la tardor.

Plançó petit d’Abies alba
[E. Parés]
És un dels avets més alts de Catalunya i presideix la vall de Gresolet. Viu a la baga nord que va del Pedraforca (més exactament de la carena Grallera-coll de Setfonts) al torrent de les Molleres, a la cota 1.630 m, en el bosc entre els dos torrents paral·lels: la Canal Llarga i la Canal de Gerdera [NOTA], que són afluents del torrent de les Molleres (és freqüent la grafia “Mulleres”) que continua amb el torrent de Gresolet i el riu Saldes. És dins del paratge natural d’interès natural del Pedraforca i alhora dins del parc natural del Cadí-Moixeró. La Ruta 29 “Arbres Monumentals de les Molleres de Gresolet” del parc hi porta.

NOTA: Canal de Gerdera: El nom de ‘Gerdera’ també el veiem aplicat (ICGC) al torrent de les Arquedes (entre la carena de les Arquedes i la carena dels Pollegons) que s’ajunta amb la Canal del Riambau-Torrent de les Dogues al Clot de les Dogues el qual desguassa a la riera de Gresolet, aigua avall de l’estret de Moronta.

El nostre Avet té una alçària espectacular, és un dels avets més alts de Catalunya, sinó el més alt en el medi natural. Comparable, en alçària, amb algun exemplar de la Vall d’Aran, com l’Auet de la Caserna deth Portilhon I o amb l’Avet del Barranc de Morrano, arbre monumental (AM), al parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. És molt esvelt.

A Catalunya tenen el tronc més gruixut que ell: l'Avet de les Cinc Branques de Bonabé; l'Avet Gros de la Cremada (AM), també al parc nacional; l'Auet de Canejan (AM, mort 1995), a la Vall d’Aran; l'Avet de la Coma de Perosa I (AM), l'Avet de Cireres (AM), l'Avet del Pla de la Selva o de les Fonts (AM, Arbre de Nadal, 2012) del parc natural de l’Alt Pirineu.L'Avet de Masjoan (AM), que és plantat, arriba als 43,5 m.

I, per acabar aquesta part, parafrasejant Miquel Rius en el 2n poema dedicat a l’Arbre de Nadal 2019 (Pinassa del Serret de la Sella de Poblet):

Diamantí testimoni
de tempestes i combats,
serves en ton esguard glòria i memòria,
de Gresolet, de la terra, de la història.

____________________________________________________________
Arbre de Nadal al Port de Barcelona. 2020 


Notícia recent:
“El Port de Barcelona s’il·lumina amb l’Arbre de Nadal més gran” theNBP 2020-12-04

“....Els llums tornen al Port de Barcelona, amb un espectacle de colors i música presidit per l'arbre de Nadal més gran de Catalunya, amb 31 metres d'alçada....”. 

Aquesta informació no és completament certa, el nostre Avet de Gresolet és el més alt i és viu (i no és una estructura metàl·lica). 
___________________________________________________________

Podeu tenir més informació sobre l'Avet de les Molleres de Gresolet, clicant els enllaços de la postal-nadala. A plantipodes.cat es penjarà la fitxa actualitzada (mesures, comparació amb altres avets de Catalunya; arbres singulars més propers i llocs d’interès de la contrada de Saldes), mapa de situació, fotos, etc.

Agraïments: companys d’”expedició”: Josep Plaza (fotos), Montserrat Comas i Josep M. Canals; i a Jordi Garcia Petit (director del Parc natural del Cadí-Moixeró, informacions diverses).




Comentaris

Anton Vallvey ha dit…
Molt bon i encertat treball de l'Eduard i els seus col·laboradors. Llàstima que des del DTES no tingui continuïtat l'arbre de Nadal que des de fa anys es fa l'esforç personal per publicar-ho i fer-ne la d'efusió que es mereix. Felicitats i que almenys continuï en el vostre blog per molts i molts anys.

Només faltava posar una mascareta al capdamunt del tot de l'avet.

Bones festes,

Anton Vallvey