Brushing, què és això?

Aquest article és un manlleu de la revista  periòdica La Terra. Ha semblat oportú per explicar un fet que pot generar confusió o dubte. És per això que ha semblat adient fer divulgació del fet i de les reflexions que sobre aquest tema en fa en Dani Forcadell, responsable de Sectors Agrícoles d'Unió de Pagesos.


Escrit per: Dani Forcadell, responsable de Sectors Agrícoles d'Unió de Pagesos. Publicat a La Terra, 467.

La capacitat humana per a la picaresca no té límits, prou bé que ho sabem. Ara, però, amb la globalització que estem patint s’escampa i s’accelera a una velocitat encara més endimoniada.

Avui parlarem del brushing, una paraula i un concepte encara desconeguts per a la pagesia —i per a la ciutadania en general—, però que, indirectament, al final pot acabar comportant greus conseqüències que afectin els nostres cultius i el nostre entorn rural.

Anem al gra: el brushing és una pràctica que consisteix a rebre al nostre domicili, sense haver-ho sol·licitat prèviament, un petit paquet gratuït. El motiu d’aquest regal enverinat està molt clar: posicionar-se dins les grans plataformes de comerç en línia, com Amazon, Alibaba, Aliexpress o eBay, ja que, com a comerç, fer molts d’enviaments de qualsevol producte dóna credibilitat i garantia als motors interns d’indexació d’aquestes plataformes. Això fa que aquests negocis apareguin en primera posició en les pàgines de recerques de productes. No s’analitza si el producte és car o barat, bo o dolent, o qui el sol·licita. Només la demanda que tens, encara que no sempre resulti ser del tot real.

Com s’ho fan aquestes empreses o comerços? En primer lloc, creen un compte amb el teu nom i la teva adreça a alguna de les plataformes de venda abans citades i t’envien un paquet de poc valor i poc pes. Quan al sistema de la plataforma li consta que t’ha arribat, llavors els comerços ja poden deixar una ressenya falsa en el teu nom. Si fan això amb centenars (o milers) de persones pugen de nivell fins a les primeres pàgines dins la plataforma, cosa que els obre la porta a vendre més.

Aparentment, per al receptor, el fet de rebre un paquet no sembla que sigui una pràctica ni perillosa ni il·legal. Ara bé, d’aquesta pràctica se’n deriven diverses qüestions que sí que poden ser perilloses i, fins i tot, il·legítimes, com per exemple el mercadeig totalment impune de les nostres dades i de la privacitat, un tema d’allò més extens i que donaria per a un altre article. 

Ara bé, allò que és realment preocupant i que va fer saltar l’alerta, primer als Estats Units, després a Austràlia i ara a Europa, és el contingut d’aquests paquets. Tal com s’ha anat detectant i denunciant, alguns d’aquests enviaments contenien mascaretes, però la majoria portaven diverses llavors de plantes conegudes com: mostassa, roses, romaní, col, etcètera. Però, alerta, que també duien algunes llavors desconegudes al país de destí. Per cert, la majoria de paquets no demanats provenen de comerços situats a la Xina.

Continuem. Això ha fet saltar totes les alertes, ja que, en ser un producte orgànic, un dels primers temors  que han sorgit amb força és que es pugui tractar d’un producte contaminat (bacteris, virus...) i pugui ser nociu per a les persones o per a l’entorn mediambiental.

Aleshores, què en fem, de les llavors que ens han “regalat”? La primera recomanació és no sembrar en cap cas aquestes llavors, ja que ja tenim prou espècies vegetals invasores. En comptes d’això, es recomana dur-les a alguna oficina comarcal, als agents rurals o directament a l’ajuntament del municipi en qüestió perquè les facin arribar als Serveis Vegetals del Departament d’Agricultura per analitzar-les.

A Catalunya ja se n’han detectat alguns casos, però la majoria de gent no coneix aquesta nova tècnica de posicionament global i pot no veure perillós sembrar al jardí o quan fa una excursió pel camp unes “inofensives” llavors. La nostra tasca com a sindicat i com a ciutadans és fer extensiu l’avís sanitari i fer divulgació sobre aquestes praxis tan nocives per a l’entorn i la societat. 

Hem d’estar alerta! No  sabem quin serà el següent “invent” per treure’ns un tros de la nostra llibertat i tranquil·litat.


Comentaris