Descens del 20%. La collita menys dolenta

Escrit per Jesús Domingo

La collita de cereals registra un "inesperat" descens del 20% a Catalunya

La collita de cereals d'aquest any a Catalunya ha estat un 20% inferior a la de 2016, un descens que l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) ha qualificat de "inesperat" ja que les pluges d'abril els havien donat "esperances que la collita seria molt bona".

Segons aquesta OPA, les causes d'aquest descens són bàsicament dues: les gelades tardanes que han malmès les collites en comarques com Osona, el Ripollès i el Berguedà, i, en segon lloc, les onades de calor que van arribar abans d'hora, al mes de maig, amb temperatures de 35 º centígrads en molts llocs de conreu.

Segurament encara recordem com van quedar alguns blats i ordis després de les tardanes gelada. El fred tardà va afectar, sobretot, als cultius d'ordi i blat, que s'han "ennegrit".

En canvi, la calor ha afectat principalment als cultius de blat de moro, a causa de la sequera provocada per les altes temperatures.

Asaja ha alertat, en un comunicat, que ha hagut rendiments molt desiguals en totes les comarques catalanes, amb pèrdues que van del 15% al ​​25% respecte a 2016.

Sobretot s'han vist afectades per les altes temperatures les comarques de Lleida, Tarragona i de la Catalunya Central, que podrien haver tingut al voltant d'un 30% menys de collita.

Aquests mals resultats són, però, molt millors que els obtinguts en altres comunitats molt més cerealistes com ara Aragó i Castella i Lleó on les pèrdues són del 60 al 70%. Podem considerar aquesta collita a Catalunya com la menys dolenta d’antre les que ens envolten.

foto: https://flic.kr/p/nMje8s de la galeria de Manel

Comentaris