No m’ho van explicar mai, per què?

Escrit per Ricard Estrada i Arimon
Quan vaig estudiar enginyeria tècnica agrícola no em van explicar mai que algú havia estudiat els núvols a Catalunya i que havíem estat referents sobre aquesta matèria, i que tot això era possible gràcies a una persona nascuda a Sant Feliu de Guíxols el 1872. Empresari de taps de suro, científic i mecenes.
Rafael Patxot i Jubert - Viquipèdia
En Rafael Patxot i Jubert (1872-1964)
Qui és en Rafael Patxot i Jubert? De fet, és qui fa possible que hi hagi un abans i un després en la recerca sobre el coneixement dels núvols (vegeu l'Atles Internacional dels Núvols i dels estats del Cel publicació feta en català el 1935, de 474 pàgines, o també sobre la Masia catalana, o l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, i va ésser promotor de beques per a estudiants i premis literaris.
De fet, per si hom vol tenir una breu descripció de qui era aquest personatge (força) desconegut recomano que visualitzeu el vídeo de la petita conferència (12 minuts) que va pronunciar en Josep Massot, monjo de Montserrat, en l’acte de commemoració del 50è aniversari de la seva mort. Repetir-me en aquest article seria un plagi que no tinc cap interès de produir.
Solament una frase que resumeix la seva vida: “Un home lliure de criteri, que tenia per pàtria Catalunya”.
Una recomanació
Segurament que aquest és un article diferent als que habitualment s’escriuen en aquest bloc, però permetent aquesta desviació provisional es vol pretendre que gaudeixis de material de reflexió sobre l’ingent treball fet per en Patxot, gràcies a qui gaudim avui d’una bona part del patrimoni de la cultura oral del nostre país i també sobre les construccions agràries que formaren el poblament del territori català en segles passats.
Finalment, et recomano que et baixis el pdf de l’Atles dels Núvols, un document poc conegut, però del màxim abast per entendre que el núvol no és solament l’espai virtual digital.
Apa, et convido que gaudeixis de l’estiu, tot descobrint altres formats des del teu APPs.  

Comentaris