La UE vol, solament, aquests agricultors joves?

escrit per Carles Folch
El mes d’octubre passat, la Representació de la Comissió Europea a Catalunya i Balears va presentar un nou vídeo de  #HistòriesUE,  una sèrie de vídeos que commemora els 30 anys de l'adhesió d'Espanya a la Unió Europea amb un seguit d'històries personals protagonitzades per ciutadans i ciutadanes de Catalunya i de les Illes Balears.



En aquest cas es tracta del Marc Bosch, un jove que vivia a Valldoreix i treballava en una empresa d'enginyeria fins que, gràcies a un ajut de la Política Agrària Comuna (PAC) de la UE, va decidir anar-se'n amb la seva família a l’Alt 'Empordà, apostar per la terra i dedicar-se a la pagesia.


El vídeo és una visió idíl·lica del món rural, on en aquest cas el Marc vol canviar el seu ritme de vida i el de la seva família, i s’instal·la al poblet de Pontós a l’Alt Empordà per viure “amb tranquil·litat” de l’activitat agrària al poble.  


La seva explotació produeix farratge ecològic per a les vaques i fa llenya. Dalla farratge perquè les vaques tinguin menjar a l’hivern. I hem de suposar que la llenya, a part d’utilitzar-la per a la caldera per autoabastir-se, també la distribueix als seus veïns.


Estem acostumats a l’agricultura global, a les grans produccions per subministrar aliments, tècnicament molt eficient i competitiva. El vídeo ens mostra que un altre tipus d’agricultura també és possible. Una agricultura més lligada al benestar personal, a l’arrelament al territori, evitant el despoblament i aportant un servei a la comunitat.


El vídeo clarament va destinat a un tipus de públic “urbanita”, que desconeix la realitat rural, i no se li mostra la duresa del dia a dia del camp. Si fos així, l’objectiu de la PAC, d’engrescar els joves a viure al món rural, seria difícil d’assolir. Tinguem present  que la tendència mundial és que augmenta la concentració urbana i per tant el despoblament rural.


A la nota de premsa de la representació de la Comissió Europea es recordava:
“Només un 6% dels agricultors de la UE té menys de 35 anys, mentre que els majors de 55 representen més de la meitat del total de persones que treballen al camp. Europa necessita els seus agricultors, no només per a garantir el subministrament d'aliments, sinó també per a assegurar la sostenibilitat ambiental i el futur de les zones rurals. Per això, un dels principals objectius de la nova Política Agrícola Comuna és impulsar la renovació generacional encoratjant els joves agricultors (de menys de 40 anys) a encetar nous negocis.
És el que ha fet en Marc Bosch, un dels 1.800 joves agricultors catalans que han rebut o rebran ajuts europeus per iniciar una explotació agrícola d'aquí a 2020 en el marc del Programa de Desenvolupament Rural. A més, amb la nova PAC els agricultors menors de 40 anys que s'instal·lin per primera vegada en una explotació agrària també reben un 25% addicional al pagament bàsic durant cinc anys. En la primera convocatòria de la nova PAC, un total de 1.910 joves agricultors catalans van sol·licitar aquest ajut.”

Això sí, convé tenir present que l’activitat agrària està molt regulada, per molt idíl·lica que sembli. Com a les activitats industrials, també hi ha normes de prevenció de riscos, i que els tractors, per molt vells que siguin, han de portar la barra de seguretat antibolcatge.

Comentaris