26 de juny, aniversari del Parc Agrari del Baix Llobregat

escrit per Josep Montasell i Dorda
Parc Agrari del Baix Llobregat
L’aniversari de la majoria d’edat
Fa goig fer avinent que el diumenge, dia 26 de juny, el Parc Agrari del Baix Llobregat va arribar a la seva majoria d’edat. Fa 18 anys de la data de constitució de l’ens gestor, el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat.
El proper mes de setembre també podrem recordar els 20 anys de l’inici del programa europeu LIFE per a l’implementació del Parc Agrari del Baix Llobregat. Un programa de quatre anys (1996-1999) que va ajudar caminar a aquest projecte il·lusionador i innovador pel que fa a la gestió i desenvolupament d’un espai agrari periurbà.
Una oportunitat per fer balanç
És un bon moment per fer balanç d’aquesta trajectòria. Per aquest motiu la Sònia Callau i jo mateix, amb la col·laboració  del personal del Consoci del Parc Agrari, hem iniciat un estudi titulat «Evolució de l’activitat agrària al Parc Agrari del Baix Llobregat  durant el període 2005-2016. Perspectives de futur».
S’ha escollit aquest període aprofitant que a l’any 2005 es varen dur a terme  entrevistes-enquesta a 40 pagesos amb la finalitat de conèixer com funcionaven les seves empreses, en especial en les qüestions de la comercialització i millora de l’explotació, així com de les perspectives de futur que albiraven. Onze anys més tard, els tornem a entrevistar fent-los les mateixes preguntes i algunes més que ajudin a conèixer millor les seves explotacions agràries i de retruc les del conjunt del Parc Agrari, com a mostra representativa que són.
També s’aprofita per repetir una enquesta que es va fer a l’any 2011 i que va servir per redactar el Pla d’Actuacions del Consorci del Parc Agrari 2012-2013 i esbrinar si allò que semblava llavors prioritari ho continua sent o hi ha noves prioritats.
Esperem que a final d’any puguem presentar-vos els resultats d’aquest estudi.
Una nova pagesia
Durant aquesta dècada, la dècada de la crisi econòmica, han passat moltes coses. Entre elles la incorporació d’una nova pagesia de joves que, amb esforç i il·lusió han pres l’opció de vida de fer de pagesos i de pageses al Parc Agrari del Baix Llobregat. Cal escoltar-los i per tant també els entrevistarem.
Felicitats a totes i a tots que d’una manera o altre heu fet i esteu fent possible que el Parc Agrari del Baix Llobregat hagi estat i continuï sent  una realitat amb perspectives de futur.

Comentaris