Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana

comentari de Carles Folch


Déu digué: “Que la terra produeixi la vegetació: herba que doni llavors i arbres fruiters de tota mena, que facin fruits i llavor a la terra”. I fou així. La terra produí la vegetació: herba que dóna llavor de tota mena i arbres de tota mena que fan fruit i llavor. I Déu veié que estava bé. (Gn.1 11-12)


I Déu, veient tantes plantes, digué: “Ja us ho fareu!!
(Ramon Solsona)


Aquest darrer és el comentari que va fer en Ramon Solsona a l’acte de presentació del llibre Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana, presidit pel Sr. Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona, i la Sra. Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, i celebrat el passat 2 d’octubre a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona.



El llibre és el treball de més de 21 anys de feina iniciat per un equip encapçalat pel professor Joan Vallès. És l’ampliació del llibre de Francesc Masclans “El nom de les plantes als Països Catalans”, editat l’any 1981. El projecte ha comptat amb el suport del Termcat.
El llibre recull més de 35.000 denominacions catalanes i vora de 8.400 noms científics, corresponents a unes 5.800 espècies de plantes vasculars. Es tracta d’una obra de referència, perquè posa en relació aquest conjunt de denominacions científiques amb les corresponents formes catalanes, amb la indicació de les fonts documentals d’on s’han extret.
En l’elaboració del llibre ha participat un nombrós equip d’especialistes en botànica i terminologia, coordinats terminològicament pel Termcat. La direcció del projecte ha estat del professor de la Universitat de Barcelona Joan Vallès, i també en són autors Joan Veny, Josep Vigo, M. Àngels Bonet, M. Antònia Julià i Joan Carles Villalonga.
A l’acte de presentació el catedràtic Josep Vigo va desvelar les grans discussions que hi ha hagut durant l’elaboració del llibre a l’hora de consensuar termes. Una mostra de la passió i el rigor que conté aquesta obra. Alguns dels termes han quedat “aparcats” per a properes incorporacions a l’edició en línia. Una edició que està prevista publicar en els propers mesos. De mentre es pot consultar la versió inicial del projecte de 2009.
També va intervenir el catedràtic Joan Veny, que va recordar que força noms botànics es deuen a personalitats de l’àmbit cultural dels Països Catalans. Va citar el cas de l’Stevia rebaudiana, que deu el nom al botànic i metge valencià Pere Jaume Esteve.
Jordi Bover, director del Termcat, escriu al Preàmbul que aquesta obra “ha estat possible per la persevarança i el rigor dels seus autors, l’equip de botànics i lingüistes encapçalat per Dr. Joan Vallès, i l’assessorament i suport continuat del Termcat.
A la presentació del llibre, el Dr. Joan Vallès recorda que el destí, que és benevolent, fa que aquest llibre aparegui l’any del 50è aniversari de la mort de Pius Font i Quer, seny ordenador de la botànica catalana, que en una seva publicació de l’any 1943 afirmà: “Només cal perseverar i no aturar-nos. Que així sigui.”
Totes les persones que van intervenir a l’acte van tenir unes paraules en record de Rosa Colomer, que va ser directora del Termcat i que va donar suport i impuls a aquest projecte.
Finalment indicar que com a tot bon projecte col·laboratiu, el llibre compta amb el compte @nomsdeplantes a Twitter.

Comentaris