LES GUERRES DEL FUTUR SERAN PER L'AIGUA

Molt ben trobada la referència hollywoodiana a un tema de debat candent iactual com el de l'aigua. Ja fa temps que es diu que les guerres del futur no seran ni pel petroli ni pels metalls preciosos, sinó per l'aigua, i això ja ens ho ensenyava aquesta pel·licula de fa 30 anys !!
Voldria fer però una consideració a una de les frases a les que fas referència: sempre les civilitzacions s'han ubicat allí on hi havia recursos(des dels maies fins als romans, els grecs, els fenicis, els egipcis, els...). El problema és que fins fa poc no s'ha sabut calcular o Preveure l'esgotament dels recursos d'allí on hom s'instal·la. Ara ja se sap, i se sap per exemple fins el dia i hora en que una determinada zona disposarà de tants o quants litres de petroli !!! Altra cosa és doncs que la civilització actual no vulgui escoltar els gemecs de la natura i prevalgui més la plus-vàlua del negoci que el benestar de la societat dels propers deu, quinze o vint anys.
Avui, si no hi ha neu, la fabriquem, si fa fred posem la calefacció (de gas-oli, és clar), si fa calor, l'aire condicionat, etc. El model de desenvolupament actual és evident que no és el millor, però segurament tampoc és el pitjor. El fons de la qüestió que planteges, si no m'erro, és el de privatitzar o no un bé comú com el de l'aigua. D'acord. Tinc els meus dubtes, ja que poses l'exemple del que això representa avui dia a L.A., o a Las Vegas, amb tot el progrés innegable que per a aquella ciutat i ciutadans representa aquesta gestió privatitzada. Ara bé, fixa't que la pel·lícula parla d'un negoci entre pagesos i empresaris. Podria extrapolar-se aquest debat aquí? De qui és l'aigua al nostre país? Si la privatitzem, a qui hauria de pagar l'empresari que la compri? Si no la privatitzem l'Administració tampoc hi vetlla (i sinó anem a veure els projectes, també faraònics, que s'han executat a CCAA com la Valenciana o la Murciana, on d'aigua en tenen ben poca.Per tant, crec que la única solució és una bona llei d'aigües on s'estableixin les prioritats i necessitats de la societat i se'n prohibeixin usos fraudulents ni que siguin recolzats per les pròpies administracions.Crec que privatitzar-la només seria un pas més cap a una gestió interessadaen els rèdits empresarials, però no en la gestió sostenible.
Francesc Xavier Vila
Nota de jordi Peix. Jo mai he parlat de privatitzar l'aigua: queda clar que és un bé públic. Jo tampoc defenso en exclussiva el Mercat de l'aigua, nomès ho exposo. En tot cas hi han altres instruments com pot ser la transacció de drets; la compra (Guadiana), l'expropiació (per l'Algerri-Balaguer es van expropiar drets hidroelèctrics en el canal de Pinyana) o el retracte (si hi ha retracte de compra venda de finques, perquè no per l'aigua que s'empra per regar?).
Però abans de tot perquè no estalviem o reciclem que seria allò més sensat.
"Allò que m'escandalitza més és el malbaratament"

Comentaris